A fibrin(ogén) degradációs termékek (FDP) kvantitatív meghatározásának bevezetése, valamint a fibrin monomer meghatározását és a heparin indukálta thrombocytopenia vizsgálati panelt érintő változások

A Laboratóriumi Medicina Intézet Hemosztázis részlege 2013. december 9-től az alábbi változtatásokat vezeti be.

A fibrinogén/fibrin degradációs termékek (FDP) meghatározására bevezetjük a kvantitatív, latex érzékenyített immunoturbidimetriás módszert, melyet ACL TOP 500 automatán végzünk. A módszer lényege, hogy a beteg plazmáját monoklonális, fibrinogén/fibrin D-fragmense ellenes antitesttel fedett latex partikulumokhoz adva FDP jelenlétében agglutináció keletkezik, mely az FDP koncentrációval arányos mértékben megváltoztatja a minta fényáteresztését. A meghatározás a fokozott fibrinolízissel járó állapotok felismerésében, követésében hasznos, így DIC, akut thrombosis, thrombolyticus terápia hatékonyságának megítélése, primer hyperfibrinolysis gyanúja teheti indokolttá az FDP kimutatását. A 2 μg/mL alatti FDP szint biztosan negatív. A mérési tartomány 0,1-120 μg/mL. Mivel a teszt 120 μg/mL felett nem lineáris és a mintát tovább hígítva nem ad megbízható eredményt, 120 μg/mL felett nem adunk ki numerikus eredményt.
Minta: 1 cső citráttal alvadásgátolt vér, a vizsgálatkérés adminisztrációját a változás nem érinti.
A vizsgálat pontértéke: 1787.

A fibrin monomer (FM) kvantitatív meghatározása az STA-R Evolution koagulométerről átkerül az ACL TOP 500 automatára. A változás csak technikai jellegű, a meghatározás továbbra is a korábbi módszerrel történik, a mérési tartomány, detektálási határ, cut off értékek nem változnak, azaz a 10 μg/mL alatti értékek tekintendők negatívnak. Mivel a teszt 150 μg/mL felett nem lineáris és a mintát tovább hígítva nem ad megbízható eredményt, 150 μg/mL felett nem adunk ki numerikus eredményt.
Minta: 1 cső citráttal alvadásgátolt vér, a vizsgálatkérés adminisztrációját a változás nem érinti.

A heparin indukálta thrombocytopenia (HIT) vizsgálati panelben a különböző izotípusú PF4-heparin ellenes antitestek kimutatását a partikulált  gél immunoassay helyett automatizált, immunturbidimetriás módszerrel fogjuk végezni ACL TOP 500 automatán. A teszt a kvantitatív eredményt U/mL-ben adja meg; akkor pozitív, ha az eredmény eléri vagy meghaladja az 1 U/mL-t. A korábbiakhoz hasonlóan a szűrőteszt eredményét 1 órán belül megadjuk. A HIT panel egyéb tesztjeit (ELISA, funkcionális áramlási citometriai teszt), a HIT panel rendelését, továbbá a HIT panel elszámolását a változás nem érinti.
Minta: 1 cső citráttal alvadásgátolt vér (natív vért a továbbiakban nem kell küldeni)

Mindhárom vizsgálat sürgős/ügyeleti vizsgálatként is rendelhető!

Debrecen, 2013. december 09.

Tisztelettel:
Dr. Kappelmayer János s.k.
egyetemi tanár
a Laboratóriumi Medicina Intézet
igazgatója